“Alles onderbrengen in één centrale database.”

Exact is echt de spil in onze bedrijfsvoering

Van Raam Aalten BV is dé specialist in het ontwerpen en produceren van aangepaste rijwielen en fietsframes. Met zo’n negentig medewerkers maakt het bedrijf sinds begin jaren tachtig speciale fietsen, waarbij alles volledig in huis gebeurt.

Innovatie staat hoog op de agenda bij Van Raam. In 2012 behaalde het bedrijf de 14e plek in de MKB Innovatie Top 100 met de GoCab bakfiets. Van Raam is al enige jaren marktleider in Europa. “Zonder Exact hadden we nooit zo kunnen groeien”, aldus technisch directeur Jan-Willem Boezel.  “We maken onze producten volledig in huis, van rechte buis tot fietsframe en van serieproductie tot op maat gemaakte rolstoelfiets. Dat is ook nodig om aan de grote verscheidenheid in fysieke beperkingen van onze klanten tegemoet te komen. Maatwerk is bij ons dus dagelijkse praktijk.”

De spil in onze bedrijfsvoering

Automatisering is voor Van Raam een belangrijk speerpunt. Boezel: “Exact kwam destijds als beste uit de bus. De functies van de software waren voor ons primair bepalend. Daarnaast is Exact natuurlijk ook een solide onderneming die voldoende ontwikkeling voor de toekomst garandeert. Toen en nu nog steeds.” Boezel vervolgt: “Exact is echt de spil in onze bedrijfsvoering. We gebruiken Exact ook voor alle niet-logistieke processen, zoals HRM en CRM. En we maken gebruik van ScanSys voor het digitaliseren en automatisch inboeken van onze facturen in Exact.

Daarnaast hebben we een B2C-webshop gekoppeld met Exact. We halen alle benodigde data uit Exact en zo kan onze afdeling After Sales bijvoorbeeld via de webshop de productieorders bekijken en checken welke onderdelen bij een bepaalde fiets nabesteld kunnen worden. Door uren te scannen en aanwezigheid van medewerkers te loggen, hebben we een nauwkeurige voor- en nacalculatie op de productieorders. Bovendien worden vanuit Exact de track & trace-gegevens gegenereerd, zodat we leveringen via het systeem kunnen volgen.”

 

Klantvriendelijk automatiseren

Dat alles in één centrale database zit, dát is voor ons nu echt de grootste winst. We hebben koppelingen aan de leverancierskant, aan de transportkant en aan de verkoopkant met de webshop. We willen zo veel mogelijk automatiseren en zo min mogelijk handelingen, e-mail en belverkeer. Alles wat klantvriendelijk geautomatiseerd kan worden, dat doen we. Want je moet natuurlijk wel de human touch blijven houden. We zijn tenslotte een familiebedrijf.”

Ketenintegratie door inkoop te automatiseren

“We zijn in het najaar van 2015 overgestapt op de B2B-portal van TradeCloud, omdat we erg hard groeiden en behoefte hadden aan een efficiënter inkoopproces. Alle bestellingen vanuit Exact worden nu in de webomgeving van TradeCloud geplaatst. Daar wordt vervolgens alle communicatie over de order centraal bijgehouden. De leverancier ziet in de portal dat hij de order moet bevestigen en alle eventuele wijzigingen in de order worden weer teruggeschoten naar Exact. Op deze manier ligt alles centraal vast en hoeven we niet meer constant met leveranciers heen en weer te mailen of te bellen.”

Kernapplicaties koppelen

 • Geïntegreerd ERP systeem en alles in één centrale database
 • B2C-webshop gekoppeld met Exact
 • Track & trace-gegevens
 • B2B-portal van TradeCloud
 • Centraal bijhouden van communicatie over de order

Maikel Fraikin, Informatiemanager Van Raam: : “Twee jaar geleden hebben we onze digitalisering geëvalueerd. Het plan ontstond om onze kernapplicaties, zoals Exact Globe, op een andere manier aan elkaar te koppelen. Daarvoor bedachten we een Middleware communicatieomgeving genaamd VRIS (Van Raam Informatie Systeem), dat is bedoeld om op een slimme manier te kunnen communiceren tussen kernapplicaties, waaronder Exact Globe. De Smart Connector van AB stelt ons in staat om op een web serviceniveau informatie op te halen uit alle applicaties en weg te schrijven in Exact, uiteraard conform de business rules die Exact daarvoor hanteert.”

 

Adviesrol AB

Het sterk groeiende Van Raam heeft ook op het gebied van IT een enorme ontwikkeling doorgemaakt: “Inmiddels hebben we door onze groei de specialisten in deze IT-materie zelf in huis. AB heeft een adviesrol van AB. Wij leggen hen voor wat Van Raam wil bereiken en AB geeft daar haar visie op, inclusief de praktische tools om die visie te realiseren. Hebben we daarbij praktische hulp nodig van AB? Dan staan zij uiteraard voor ons klaar.”

Wilt u meer over Van Raam lezen?

Bekijk onze events
 • Online Masterclass: 360 graden inzicht met Exact Synergy!
  Dinsdag 24 september 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
 • Online Masterclass: Scheduling- en planningsoplossing Checkmate
  Donderdag 26 september 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
 • Online masterclass: Bespaar kostbare tijd met Scan Sys
  Dinsdag 1 oktober 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---