“Bij Lienesch is 100% procescontrole cruciaal. AB helpt hierbij!”

Twéé efficiencyslagen door de processen eerst te optimaliseren en deze vervolgens door automatisering nog efficiënter maken

Al sinds 2009 werken textielproducent Lienesch en AB intensief samen. De focus? Optimalisatie van de bedrijfsprocessen van Lienesch op basis van automatisering en digitalisering van de werkvloer. Ruud de Lange, financieel directeur Lienesch: “Eigenlijk levert de samenwerking met AB ons twéé efficiencyslagen op: door eerst je eigen processen te optimaliseren en deze vervolgens door automatisering nog efficiënter te maken.”

Lienesch: actief met raamdecoratie

Lienesch is producent van raamdecoratiestoffen, gevestigd in Twente met zijn rijke textielhistorie. Ruud: “Wij kopen ruwdoek in en voeren daar allerlei bewerkingen op uit. Die verrijking is een hoogwaardig kwaliteitsprocedé en leidt tot vier soorten halffabricaat zonwering: plissé, rolgordijnen, lamellen en een honingraat product als handelsartikel onder de merknaam Honeycell. Vervolgens verkopen wij dit doek aan bedrijven die hier raambekleding van maken.” Lienesch groeit en heeft momenteel 75 mensen in dienst met een vestiging in Haaksbergen en een warehouse in Leeds, Engeland.

100% procescontrole is cruciaal

Procescontrole is cruciaal voor Lienesch, benadrukt Ruud: “Door het zonlicht dat door onze raamdecoratie schijnt, zie je op zonwering elk vlekje en het kleinste weeffoutje. Dus zijn we heel scherp op kwaliteit, samen met onze partners. De binnenkomst van het garen, het weven en veredelen en alle andere processtappen monitoren we gedetailleerd van A tot Z, in nauw overleg met onze partners.” Al sinds 2009 werken Ruud en zijn collega’s nauw samen met AB om deze zeer kwaliteitsgevoelige processen automatiseringstechnisch te optimaliseren: “Zij zijn niet alleen softwareleverancier, maar vooral ook méédenker. Dat maakt het verschil. Hun consultants doorgronden wat het is om een productiebedrijf te runnen. Daardoor kunnen we samen heel snel de diepte in, wat ook tijd scheelt. Deze samenwerking levert ons drie concrete voordelen op: kostenbesparing, kwaliteitsverhoging én het leidt onze jaarlijkse groei in goede banen.”

AB: het voordeel van twéé efficiencyslagen

De bron van de samenwerking tussen Lienesch en AB ligt in Exact Globe, geïmplementeerd door AB: “Vanuit die stevige basis helpt AB onze processen te automatiseren en te digitaliseren. Waar zij goed in zijn, is alle goederenstromen en bedrijfsprocessen in kaart brengen en daarin met ons meedenken. Dit betekent ook dat zij ons soms op goede gronden adviseren om een bepaald proces aan te passen voordat zij het automatiseren en digitaliseren. Sowieso prikkelt dit hele proces ons om voortdurend naar onze eigen bedrijfsprocessen te kijken. Eigenlijk levert de samenwerking met AB ons daardoor twéé efficiencyslagen op. Hoe? Door eerst onze eigen processen te optimaliseren en deze vervolgens door automatisering nog efficiënter te maken.”

>>> De Digitale Fabriek 

Digitalisering in relatie tot hoge kwaliteitseisen

Op het vlak van digitalisering heeft Lienesch stappen gemaakt, ook hier weer gerelateerd aan het belang dat Lienesch hecht aan kwaliteit: “Denk aan kwaliteitingangscontrole van onze doeken en klachtenafhandeling. Processen die inmiddels volledig geautomatiseerd door ons systeem lopen en die door AB mede zijn ingericht. Ook hebben zij ons WMS-systeem ingericht met als resultaat een vergaande automatisering van onze logistiek. Die is nodig omdat we met veel businesspartners samenwerken die met onze halffabricaten aan de slag gaan. Een snelle, correcte en afgesproken levering vanuit onze logistiek is essentieel in dat hechte samenwerkingsproces.”

Op weg naar een papierloos proces

Daarnaast koos Lienesch via een andere partner voor Slim4 voor de optimalisatie van de voorraad. De digitalisering van de werkvloer is een permanent verbeteringsproces, geeft Ruud aan: “We doen nu nog te veel met pen en papier en het handmatig vullen van lijstjes in Excel. Samen met AB maken we voortdurend stappen om met de inzet van de beschikbare IT-tools daar daadwerkelijk efficiency in te bereiken, zoals met scanning. We zijn op weg naar een papierloos proces oftewel een digitale fabriek.”

AB helpt mogelijkheden ontdekken

Lienesch heeft nogal wat systemen in werking. Hoe houden zij al die oplossingen werkend met elkaar? “Exact Globe functioneert zelfstandig. Daarnaast werken we met Synergy waarin we de werkstromen en processen vastleggen. Hierin kunnen we ook een stuk vastlegging borgen voor zaken als CRM en HRM. Gelukkig is Synergy ook een standaardapplicatie die van zichzelf functioneert. Maar bij de inrichting daarvan, op basis van onze specifieke processen, is AB nauw betrokken geweest. Een oplossing als deze kan zóveel en er zijn zoveel inrichtingsmogelijkheden, dat je voor de volle benutting ervan een specialist nodig hebt. Het kost je heel veel tijd om zelf al die mogelijkheden te ontdekken en ook nog eens met elkaar samen te laten werken. Die rol neemt AB van ons over.” De klanten hebben nog geen toegang tot de automatiseringsoplossingen van Lienesch: “Maar dat is wel een wens, want we werken heel nauw samen met onze businesspartners. Ook hier zien we mogelijkheden voor meer efficiency.”

Ontdek meer over de implementatie methode!

Bekijk onze events
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---