“Exact en AB zijn heel bepalend voor de continuïteit van onze processen”

Plukon Food Group rekent op Exact en RPA.

Plukon is een grote multinational met bijna 2,3 miljard omzet. Zij vertrouwen financieel volledig op Exact van AB. Ray Mennink, ICT Director Plukon Food Group: “Exact is heel bepalend voor de continuïteit van onze processen, dus daar wil je geen tijd verliezen als er een probleem is. De snelheid van reageren was voor ons één van de doorslaggevende redenen om met AB in zee te gaan.” Plukon groeit vooral door overnames: “Bij zo’n overname hebben we vanuit Finance maar één criterium: we werken met Exact en niks anders.”

Plukon Food Group: kennis gedreven, flexibel, efficiënt en innovatief

Plukon Food Group is in Europa met een omzet van bijna 2,3 miljard euro één van de grootste spelers op de markt van pluimveevlees en levert kipproducten en kant-en-klaarmaaltijden aan toonaangevende Europese food partners. Met 28 vestigingen in zes landen en een personeelsbestand van ruim 6.500 medewerkers loopt Plukon internationaal op kop met het vertalen van consumentenwensen naar innovatieve producten en concepten. Ray Mennink: “Plukon wil de meest kennis gedreven, flexibele, efficiënte en innovatieve producent van pluimveevlees en maaltijden in Europa zijn. Onze kracht? Versproducten leveren aan de retail met ultrakorte lead times waarbij we in hoge mate lastminute voorraadhoudend zijn voor onze klanten. Dit is een complex logistiek proces. Onze IT is een cruciale internationale factor in onze organisatie. Ter illustratie: onze IT-afdeling telt inmiddels 62 medewerkers.”

 

Centrale vereenvoudiging door implementatie Exact

Plukon is door de jaren heen enorm gegroeid, vooral door overnames. Ray: “Met die overnames kwamen allerlei financiële pakketten mee. We besloten daarom voor alle vestigingen over te schakelen op één standaard financieel systeem: Exact. Exact is gebruiksvriendelijk en moeiteloos in te richten. We werken in zes landen, elk met hun eigen regels en ook die koppelingen zijn in principe moeiteloos te maken.”

Verschillende ERP-systemen gekoppeld met Exact

Plukon gebruikt Exact als centraal financieel systeem en linkt het eenvoudig met de vijf verschillende ERP-systemen waar de vestigingen mee werken. Ray: “Deze bestaande ERP-systemen komen helaas mee met de diverse overnames. Deze verschillende ERP-systemen zijn gekoppeld met Exact. Dit is gedaan in een nauwe samenwerking tussen AB, de leveranciers van deze ERP-systemen en onze IT-afdeling.” Niels Drost, applicatiebeheerder bij Plukon: “Voor de interfaces die wij hiervoor samen met AB hebben ontwikkeld, is de grootste uitdaging geweest het uitdenkproces zelf. Een voorbeeld: het ontwerpen van de interface voor de inkooporders vanuit ons ERP-systeem naar Exact waarin de continuïteit en controles optimaal uitgedacht en geïmplementeerd konden worden.”

RPA gebruikt voor intelligente interfaces

Plukon werkt met interfaces naar Exact vanuit de ERP-systemen voor de salesfacturen. De ERP-systemen maken de facturen en die worden vervolgens centraal verwerkt in Exact. Dat is de verkoopkant. Ray: “Aan de inkoopkant gebruiken we Exact voor de inkoop van niet product gerelateerde goederen zoals laarzen en handschoenen. Maar eveneens hebben we interfaces voor het productiegerichte inkoopproces. Die zijn gemaakt met de AB tool RPA (voorheen ABEI). Die leent zich prima om allerlei logica in te bouwen. De inkoopfacturen komen binnen en worden bekeken en geaccordeerd. Is er iets met een factuur? Dan doorloopt deze intern automatisch een bepaalde route.” Ook in alle processen vóór Plukon speelt Exact een grote rol. Ray: “Vanuit Exact betalen we bijvoorbeeld de boeren die ons de kippen leveren.”

Exact is en blijft de standaard

Uiteindelijk zijn alle inspanningen op het vlak van IT voor Plukon een middel en geen doel op zichzelf. Ray: “We zetten onze groei en internationalisatie voort. Nemen we een bedrijf over? Dan doen we een due dilligence. Daar zitten we dan met onze Finance & Control voor diepgaande analyses. Een belangrijk facet daarbinnen is onze focus op de stabilisatie van de IT-omgeving van het over te nemen bedrijf. We zijn daar streng in, ook als het aankomt om standaardisatie van de hardware en onze IT security. Vanuit Finance hebben we bij zo’n overname maar één criterium: we doen Exact en niks anders.”

Wilt u meer lezen over het verhaal van Plukon?

Bekijk onze events
 • Online Masterclass: 360 graden inzicht met Exact Synergy!
  Dinsdag 24 september 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
 • Online Masterclass: Scheduling- en planningsoplossing Checkmate
  Donderdag 26 september 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
 • Online masterclass: Bespaar kostbare tijd met Scan Sys
  Dinsdag 1 oktober 2024
  10.00 uur
  Online
  Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---