“Veel beter inzicht in de productie door digitalisering”

BUSE GAS vereenvoudigt werkzaamheden met betere stamdata in de ERP-omgeving

BUSE Gas maakt gebruik van Exact, Synergy, Scan Sys en ook Sumatra, geïmplementeerd door AB. BUSE Gas wil meer productieprocessen digitaliseren en is daar constructief over in gesprek met de consultants van AB. Deze toekomstige digitalisering is cruciaal omdat BUSE Gas haar bestaande pakket van diensten en producten met regelmaat uitbreidt met nieuwe innovaties. André van Reen, CFO BUSE Gas: “Met een verdere digitalisering ondersteunen wij onze productontwikkeling en dus groei maximaal. Daarbij focussen we met deze digitalisering vooral op de processen in onze productie.”

Industriële gassen en speciaalgassen

BUSE Gas in Arnhem, opgericht in 1965, is een toonaangevende leverancier voor zowel de industriële als de speciaalgasmarkten. André: “In de loop der decennia hebben we onze activiteiten steeds meer uitgebreid. We begonnen met de kleinere brandbluscilinders en leveren inmiddels grotere gevulde cilinders waarmee onze klanten hun brandblusapparaten afbouwen. Sinds 2004 vullen we deze bluscilinders af met verschillende soorten blusgassen en mengsels daarvan.” Eveneens levert BUSE Gas chemische blusmiddelen die in een computerruimte de brand blussen, maar de computers intact laten.

Unieke positie door compleet aanbod onder één dak

Inmiddels levert BUSE Gas ook just-in-time de complete en afgevulde cilinders met alle toebehoren op bouwlocaties door heel Nederland en daarbuiten. André: “Eveneens zijn wij een door Lloyds geaccrediteerd herkeurstation voor drukcilinders. Onze groei als BUSE Gas is vooral getriggerd omdat wij alle blusgas gerelateerde diensten en producten onder één dak vanuit Arnhem aanbieden. In Europa nemen we met ons complete aanbod een unieke positie in, hiermee maken wij het verschil!”

Het gemak van Exact

BUSE Gas gebruikt Exact, Synergy en Scan Sys. Daarnaast zijn ABPC en ABEI (oftewel RPA) door AB op basis van maatwerk geïmplementeerd. André geeft een voorbeeld van hoe Exact zijn werk als CFO helpt: “We maken onderdeel uit van het Duitse BUSE-Group. Voor de verantwoording aan ons moederbedrijf genereer ik vanuit Exact alle financiële voortgangsrapportages en overzichten. Ik heb in de loop der jaren Exact zó ingericht dat ik de hiervoor benodigde data eenvoudig kan overnemen.” Met Synergy is BUSE Gas destijds begonnen in relatie tot de start van de productie van speciale gassen: “Met Synergy hebben wij beter inzicht op het speciale proces. Met name op het vlak van de specifieke eisen die onze klanten stellen in dit segment.” Synergy geeft ons inzicht in dit complete traject. Eveneens kunnen we in Synergy veel beter nieuwe klanten op dit speciale terrein vastleggen dan met Exact mogelijk is.”

Groei geeft push aan automatisering en digitalisering

BUSE Gas is door de jaren heen gegroeid en wil vooral dóórgroeien, ook met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Dit betekent dat automatisering en digitalisering steeds belangrijkere factoren worden. André: “De oplossingen van AB geven ons nog meer actueel en volledig inzicht in zowel onze productie en voorraad alsook facturatiesysteem. De laatste jaren ontwikkelen we onze automatisering steeds verder, in nauwe samenwerking met AB.”

Praktische voorbeelden van digitalisering

André geeft een mooi voorbeeld van digitalisering binnen BUSE Gas: “Neem het scannen van stalen bakken. Deze bakken spelen een rol in ons logistieke proces. Op deze bakken zit statiegeld. Via scannen komt de stalen bak met zijn unieke nummer rechtstreeks in de order in Exact. Komt de bak weer retour? Dan scannen we die terug en maakt de oplossing van AB in Exact direct een creditnota.” André noemde eerder het vullen van cilinders met speciale gassen. Dit zijn mengsels van diverse gassen voor kalibreerdoeleinden: “Momenteel zijn we heel druk bezig met het invoeren van alle artikelen in deze range en het verbeteren van onze processen via Exact. Zodat we ook op dit vlak goed beantwoorden aan de wensen van onze klanten. Dit is vooral een kwestie van het invoeren van heel veel standaarden in Exact. AB ondersteunt ons daarin op een heel praktisch niveau.”

Ontdek Exact ERP

Opnieuw werken aan betere stamdata in de ERP-omgeving

André stipt aan dat deze slagen ook vergen dat je soms even terugkeert naar je IT-fundament: “We werken vanaf begin jaren ’90 met Exact, van DOS naar nu Globe en Synergy. Door de jaren heen hebben we wellicht Exact niet op een optimale manier gebruikt. Nu we volop het proces van digitalisering ingaan, nemen we ook de tijd om in Exact de stamdata goed in te richten zoals debiteuren/ crediteuren en voorraadartikelen. Zodat we daarna onze digitaliseringswensen, zoals met een beter inzicht in de voorraden, planning en productie, vanuit een degelijk stamdata-fundament kunnen realiseren. Dit is ook van belang doordat onze productvariëteiten door onze innovatie steeds meer groeien, bijvoorbeeld met stickers. Daar zijn nu samengestelde artikelen voor aangemaakt. We kunnen volstaan met één regeltje en door de automatisering draait alles op de achtergrond in Exact mee en wordt dit geleverd, inclusief het bijhouden van voorraden.”

 

Wilt u meer lezen over de ervaring van ASI Soest? Of meer ontdekken over de ervaringen van andere maakbedrijven?

Bekijk onze events
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---