Danpoort kan nu de forse jaarlijkse groei van minstens 10% in goede banen leiden

Danpoort kan met AB de toekomstige forse groei borgen

Ondersteund door AB heeft Danpoort in haar organisatie diverse softwareoplossingen aan het werk. Zoals Exact Globe, Synergy, Shop Floor Control, ABMC (Digitale Fabriek), EDI, ScanSys en de rapportagetool Sumatra. Ook is gestart met de implementatie van een WMS. Al deze software werkt dankzij AB samen met één doel: de forse jaarlijkse groei van minstens 10% van Danpoort in goede banen leiden door ondersteuning én optimalisatie van processen.

Danpoort International Abrasives B.V. produceert alles wat te maken heeft met schuur- en slijpmaterialen. Van specialistische technologieproducten voor de medische sector tot en met volumeproducten voor particulieren in bouwmarkten en alle soorten markten daartussen. Vincent en zijn broer Robert Zehenpfenning zijn sinds 20 jaar beiden directeur-eigenaar: “Met moderne productiemogelijkheden, innovatie en hoge prestaties maakt Danpoort het verschil.”

De Digitale Fabriek 

Een aantal jaren geleden werkte Danpoort nog vanuit een systeem waar productiebonnen werden uitgeprint en de werkvloer op gingen. Danpoort merkte dat er matig inzicht was om de juiste analyses te maken over de status van de producten in het productieproces. Dit wilde Danpoort graag overzichtelijk in kaart brengen. Met de Digitale Fabriek van AB kan Danpoort de bezetting nu goed inzien en de planning daarop aanpassen: “Ons management bekijkt wekelijks rapportages die vanuit de data van de Digitale Fabriek gevoed worden. Wij kunnen nu realtime zien wat er gebeurd op onze productieafdeling en we kunnen daar ook direct op sturen. Het hele proces loopt uiteindelijk beter!”

Automatisering bleef achter

Danpoort is sinds Vincent en Robert aan het roer staan meer dan vertienvoudigd en jaarlijks groeit het bedrijf nog steeds met minimaal 10 procent, sommige jaren zelfs 20 tot 30 procent: “We slaan onze vleugels in alle breedte uit en zien wereldwijd potentieel.” Deze voortdurende groei gaat voor Danpoort gepaard met complexere bedrijfsprocessen en ook de toename van bedrijfsdata: “In 2013, na tien jaar groei, liepen we op deze vlakken tegen een bottleneck aan en bleken onze softwarepakketten niet meer toereikend. In feite konden deze onze permanente groei niet meer ondersteunen.”

Grip op forse groei

 Deze constatering beantwoordde Danpoort met een analyseperiode van 1,5 jaar. De kernvraag? Welk ERP-systeem zou de groei van Danpoort kunnen ondersteunen? Uiteraard een ERP-systeem dat is toegesneden op de tak van sport van Danpoort: industriële productie. Vincent: “Een tweede voorwaarde was dat dit ERP-systeem ons via alle verzamelde data inzicht zou geven in onze processen, als voeding voor ons beleid.” De uitkomst van die analyse was eenduidig: de ERP-oplossing Exact voldeed aan al deze wensen. Vincent: “Na een selectie met de vraag welk ICT-bedrijf de implementatie voor ons optimaal zou kunnen uitvoeren, kwam AB als beste keuze naar voren.”

Continue uitbreiding software

In 2015 ging Danpoort vervolgens live met Exact en zette de stevige groei door: “Dit betekent dat we continu behoefte hebben aan de verbetering van onze processen evenals een nog beter inzicht in en gebruik van onze data. Inmiddels werken we op deze vlakken al vijf jaar hand-in-hand samen met AB. Zij begeleiden ons en door hen halen we meer uit Exact Globe dan wijzelf ooit zouden kunnen.” De kern, Exact Globe, is bij Danpoort inmiddels uitgebreid met Synergy en vanaf het begin werd er al gewerkt met de rapportagetool Sumatra. Ook is twee jaar geleden Shop Floor Control van AB geïmplementeerd. Vincent: “Hiermee hebben we meer controle op de werkvloer zelf, vooral als het gaat om doorlooptijden en de slimme bevoorrading van onze werkvloer via het Lean principe.”

Doorzetten met digitalisering

Digitalisering streeft Danpoort vooral na op de werkvloer: “We kozen hierbij voor het concept ‘de digitale fabriek’ van AB, concreet genaamd A.B. Manufacturing Control (ABMC). Bij elke machine staat er voor de operator een scherm waar men paperless kan werken en alle machinebewerkingen direct worden gelogd en geregistreerd.” Papierstromen zijn verleden tijd en alle digitale data is direct beschikbaar voor zowel bijsturing als analyse. Ook werkt Danpoort inmiddels met EDI met een koppeling naar retailers en ScanSys voor digitale documentenstromen zoals factuurverwerking.

Wilt u meer lezen? Ontvang het ‘MAAK’ magazine

Bekijk onze events
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken