“Met MRP hebben we grip op de aanvoer, voorraad en interne verwerking”

Mark B.V kan duurzaam groeien met Exact MRP en Manu- facturing Control!

Mark Climate Technology uit Veendam ontwerpt, produceert en levert complete klimaat-beheersingssystemen. Het bedrijf werkt al 23 jaar met AB. Door de energietransitie worden de projecten groter en is meer dan ooit de ‘digitale vinger’ aan de pols gewenst. Tot op de dag van vandaag optimaliseert en digitaliseert Mark Climate Technology nog steeds met AB. Fokke Hamminga, Controller Mark Climate Technology: “Duurzaam groeien vergt een open oplossing als Exact.”

Hoe heeft software van AB bijgedragen aan de bedrijfsgroei?

Fokke: “Exact staat als systeem open voor koppelingen. Als wij die koppelingen vanuit andere software van externe partijen niet hadden kunnen maken? Dan hadden we andere keuzes moeten maken om ICT-technisch mee te kunnen met onze groei. We groeien en het aanbod van technische medewerkers daalt. Dan kun je niet zonder efficiency en dus de oplossingen van Exact én de koppelingen die AB daarmee met RPA (voorheen ABEI) realiseert. Dat verklaart onze duurzame relatie.”

Fokke werkt voor alle implementaties en het softwarebeheer intern samen met Supply Chain Manager Dick Niezen.
.
.

.

Mark Climate Technology: duurzaam innoveren

Het research gedreven Mark Climate Technology uit Veendam ontwerpt, produceert en levert klimaatbeheersingssystemen voor grote gebouwen. Toonaangevend in Europa zijn hun zelf hangende gasgestookte GS-serie luchtverwarmers.

Fokke: “We zijn sterk met R&D en zien uiteraard de ontwikkelingen rondom gas waarmee we in eerste instantie groot zijn geworden. Als innovatief bedrijf hebben we daar tijdig op geanticipeerd. Zo hebben we projectmatig te installeren luchtbehandelingskasten ontwikkeld op basis van uiteenlopende alternatieve verwarmingsbronnen zoals hergebruik van warmte en lucht.” Er staat zelfs een oplossing klaar mocht de infrastructuur voor waterstof in Nederland geïntroduceerd worden. Fokke: “Deze nieuwe producten vullen ons bestaande productassortiment nu en in de toekomst duurzaam aan.”
.
.

MRP cruciaal voor bedrijfsvoering

Mark Climate Technology heeft onder andere Material Requirements Planning (MRP) van Exact in werking: “Ons assortiment telt zo’n 50.000 artikelen. Die hoeveelheid is niet handmatig te managen. De grote hoeveelheid producten én onze honderden stuklijsten maakt dat MRP voor ons een cruciale oplossing is. Dankzij MRP hebben we grip op de aanvoer, voorraad en interne verwerking.” Echter, het berekenen van al deze artikelen en stuklijsten met maar liefst acht niveaus lukt nagenoeg niet in één nachtverwerking.

Fokke: “We gebruiken uiteraard alle data van Exact, maar voeren die in een apart warehouse systeem in. Dit rekent alles in twee, drie uur door.” Het bedrijf werkt ook met deze RPA-tool om meer taken automatisch te laten uitvoeren, vooral ingezet voorkoppelingen met externe software zoals AutoCAD en Vault. Fokke: “De data die daaruit komt, pompen we via RPA rechtstreeks in Exact. Dit voorkomt twee keer stuklijsten invoeren of andere dubbele handmatige invoer. AB realiseerde die koppelingen en deze zijn geautomatiseerd geborgd.”

Actueel optimaliseren met ABMC

Na 22 jaar werkt het bedrijf nog steeds constructief met AB samen voor optimalisaties. Een actueel voorbeeld? Op het moment van dit interview stond AB Manufacturing Control (ABMC) van AB gepland voor een livegang, na uitgebreid testen. Fokke: “Ons primaire doel met ABMC is een kloppende nacalculatie genereren voor onze productieorders.”

Er is ook een koppeling gemaakt tussen Vault (CAD-programma) en het omzetten van minutenregistratie vanuit ABMC naar urenregistratie in Exact. Fokke: “Onze productiemedewerkers gaan ermee werken en zij hebben al veel aan hun hoofd voor hun werk. De laagdrempeligheid in het gebruik van ABMC was daarom één van de doorslaggevende redenen om voor ABMC te kiezen.
.

Wilt u meer lezen over het verhaal van Mark B.V.?

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---