“Samen met AB zitten we in een continu ontwikkelend proces!”

AB Manufacturing Control van groot belang voor Honicel!

Honicel is al sinds 2000 klant bij AB. In het DOS-tijdperk benutte Honicel Exact mondjesmaat. De overname in 2018 van Honicel door Dirk Schut markeerde het startschot van een veelzijdige bedrijfsoptimalisatie én een veel intensiever gebruik van Exact. Inmiddels benut Honicel Exact Globe voor nagenoeg al haar processen en profiteert de productie onder andere van het door AB ontwikkelde en geïmplementeerde AB Manufacturing Control (ABMC).

Honicel, opgericht in de jaren 50, ontwikkelt en produceert op papier gebaseerde honingraat-structuren. Deze dienen als kernmaterialen in sterke sandwichconstructies, oorspronkelijk voor de luchtvaartindustrie en tegenwoordig in een groeiende reeks van toepassingen in de binnendeuren en meubelindustrie, automobielbranche en de lichtgewichtpanelenindustrie. Ester Vosseberg-Raterink, Hoofd Finance & HR Honicel Nederland BV: “De papieren honingraat van Honicel is 100% geproduceerd van FSC-gecertificeerd materiaal en is volledig recyclebaar.”

Exact Globe: nagenoeg alle bedrijfsprocessen

Na een sluimerend gebruik van Exact benut Honicel vanaf 2020 Exact Globe voor het aansturen van alle bedrijfsprocessen. Ester: “Zelf werk ik uiteraard heel veel met Finance, een voor mijn werk fijne module, maar ook benutten we de modules Inkoop en Verkoop. Exact gebruiken we als ons centrale ERP-systeem waarin diverse afdelingen samenkomen.” Ook van belang: Honicel heeft AB Process Control (ABPC) draaien voor de efficiënte exploitatie van haar productielijnen.

Smart solution ABMC van groot belang

Voor Honicel is ook AB Manufacturing Control (ABMC) van groot belang. Ester: “De producten die uit onze honingraatmachine rollen drukken wij uit in kilo’s en tonnen, en niet in prijzen. Want de prijzen fluctueren enorm en vertekenen in het systeem de omzet. Minder omzet door lagere prijzen hoeft niet te betekenen dat we minder productie geleverd hebben en andersom. Daarom is tonnage bij ons de maatstaf waar we op sturen. Die vergelijking laat zich lastig maken in Exact.

Daarom hebben we Manufacturing Control van AB draaien, gekoppeld aan Exact. Door dit maatwerk kunnen we bij de honingraatmachine het gewicht van de geproduceerde kilo’s per pallet in een productieorder bepalen. Hierbij leggen we meerdere batches binnen de productieorder vast.”

ABMC: aansturen en bijsturen

Honicel plaatst alle productieorders in ABMC. Ester: “Vervolgens stuurt ABMC de productiemachines aan. Dankzij ABMC kunnen we daar veel dieper op inzetten en zowel zien waar het niet goed gaat als waar het juist heel goed gaat.” Vanuit haar finance functie kan Ester aan het einde van de maand inzien wat het feitelijke productie- resultaat was: “Ook kan ik de uren van de productie vergelijken met de werkelijke hoeveelheid gewerkte dagen en hoeveel mensen we aan de machines hebben lopen. Allemaal data waarop we kunnen bijsturen.” Een proces waarin Honicel nog steeds ontwikkelend en lerend is, samen met AB. Ester: “We willen nog veel gedetailleerder weten wat het systeem precies afboekt.”

Wilt u meer lezen over het verhaal van Honicel?

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---