“Meer mogelijkheden creëren met dezelfde capaciteit en kennis.”

Hencon werkt al 17 jaar met Exact en diverse oplossingen van AB

De huidige IT-constellatie van Hencon is onder andere gebaseerd op Globe, Scan Sys en Sumatra. Recent viel het besluit tot een herinrichting. Hencon staat samen met AB aan de vooravond van deze grote en gefaseerde operatie. Peter Hagenbeek, ICT Manager bij Hencon: “De groeiende complexiteit van ons bedrijf, klantwensen en toegepaste technologie vereisen dat we onze processen optimaliseren. We willen meer mogelijkheden creëren met dezelfde capaciteit en kennis. Dat heeft consequenties voor ons IT-landschap. Omdat we al zolang met AB samenwerken, zijn zij voor ons een logische partner in dit proces.”

Hencon’s onderscheid als internationaal concern

Hencon Group is een internationaal concern met ruim tweehonderd medewerkers. Hencon ontwerpt en produceert ETO voertuigen voor de aluminiumindustrie en mijnbouw. Een mondiale nichemarkt waar Hencon met ruim 25 projectmanagers en engineers dedicated op focust. Wereldwijd zijn er vier tot vijf soortgelijke aanbieders. Hencon’s onderscheid? Peter: “Het leveren van een kwalitatief hoogwaardig product en durven meedenken in complexe engineering.” Daarnaast opereert Hencon voor de bosbouw als distributeur van John Deere bosbouwmachines in Nederland, België en een deel van Duitsland. Optioneel levert Hencon ook hiervoor modificaties evenals accessoires. Hencon ontwerpt, bouwt en levert ook één van de grootste en sterkste houtversnipperaars ter wereld.

IT-systeem herinrichten

Hencon gaat, samen met AB, haar IT-landschap herinrichten. Peter: “Een herimplementatie zou de optimale situatie zijn, maar brengt enorme complicaties met zich mee. Vooral voor de continuïteit voor onze klanten en leveranciers, maar ook intern. En wat doe je dan met al je historische data?” Hencon koos dus bewust voor een herinrichting. Peter: “Met als kerndoel het realiseren van procesverbeteringen en het behalen van meer systeemefficiency. Bijkomend voordeel? Het kunnen bewaren van meer datahistorie. Deze herinrichting voeren we gefaseerd uit terwijl onze processen met onze klanten en leveranciers gewoon doorlopen. Dat was een absolute voorwaarde richting AB. Daarom voeren we de aanpassingen eerst uit in een testomgeving. Hierin stellen we vast wat de effecten zijn voor onze klanten, leveranciers en interne klanten. Pas daarna voeren we de aanpassing werkelijk door.”

Succesvol ERP (her)implementeren?

Complexiteit vergt procesoptimalisatie

Peter: “We willen veel veranderen en beïnvloeden in ons zeventien jaar geleden ingerichte ERP-systeem. Dat was gefundeerd op de manier waarop we toen werkten met enkele wijzigingen in de loop der jaren. Maar bijvoorbeeld ons medewerkersbestand is sindsdien enorm gegroeid. Alleen al binnen Nederland maken inmiddels circa honderd collega’s gebruik van Exact of de gekoppelde applicaties. Tegelijkertijd nam in ons bedrijf op meerdere fronten de complexiteit toe. We beseften dat een procesoptimalisatie nodig was, ook bedoeld om ‘waste’ weg te nemen.” Hencon wil met deze operatie meer mogelijkheden creëren met dezelfde capaciteit en kennis. Peter: “Zoals zoveel bedrijven moet ook Hencon alle zeilen bijzetten om technisch vaardige medewerkers te krijgen en te behouden. Dus moeten onze IT-systemen meer vóór ons gaan werken. Ook neemt de toegepaste machinetechnologie toe zoals de elektrificatie en zelfsturende voertuigen. Hencon heeft daar overigens al meerdere jaren ervaring mee. Daarin willen we vérder groeien, dus moet je je processen veranderen en optimaliseren en tijd vrijmaken voor meer engineering en innovatie.

Lees hier het hele verhaal van Hencon in MAAK!

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---