“Samen met AB van het ene interne verbetertraject naar het andere.”

HempFlax is op weg naar een volledige digitale fabriek!

HempFlax is een ethische onderneming die teruggeeft aan de aarde door het vermarkten van betaalbare, natuurlijke hennepproducten. De geoogste hennep (een andere variant dan wiet) vindt tegenwoordig zijn weg naar isolatiemateriaal, textiel, de auto-industrie, bouwmateriaal, A-kwaliteit strooisels voor de dierenindustrie, tuinbouw en meer. Mark Reinders, directeur HempFlax: “AB bleek voor ons de brug te kunnen slaan tussen de mogelijkheden van Exact en onze specifieke praktijk.”

Wereldleider in hennepproductie

HempFlax, opgericht in 1993 door Ben Dronkers, herstelt het eeuwenoude gewas vezelhennep in zijn oude glorie. Mark: “De vraag naar professionele hennepproducten van topkwaliteit is inmiddels enorm, aangejaagd door de noodzaak tot verduurzaming.” HempFlax is uitgegroeid tot marktleider in industriële hennepproductie met vestigingen in Nederland, Duitsland en Roemenië. Mark: ”Hennep is een zeer duurzaam gewas. Het neemt CO2 op, put de bodem niet uit, verlangt weinig water en weinig tot geen beschermingsmiddelen. Met ons product hebben we het tij mee.” HempFlax won recent de derde prijs in de FD Gazellen award voor de snelst groeiende bedrijven in de categorie Groot van Noord Nederland.

Samen met AB Exact maximaal benutten

“AB bleek voor ons de brug te kunnen slaan tussen Exact en onze specifieke praktijk. We rollen inmiddels al enkele jaren samen met AB van het ene interne verbetertraject in het andere. We zijn gestart met het optimaliseren van de planningsmodules: de MRP- en ERP-planning zijn geïmplementeerd en een deel van de orderafwikkeling is inmiddels geoptimaliseerd. Eveneens heeft AB onze transport- en logistiekmeldingen geautomatiseerd. We hebben nu de mogelijkheid om transportorders digitaal te versturen vanuit Exact.” Een sterk punt van AB vindt Mark dat zij eerst alle lopende processen binnen HempFlax hebben geanalyseerd, verbeteringen daarin voorstelden om vervolgens die geoptimaliseerde processen in Exact te integreren.

Correcte beleidsinformatie dankzij Sumatra

Momenteel is Mark met AB bezig om Sumatra te implementeren: “HempFlax heeft meerdere vestigingen in Europa met elk hun eigen kernactiviteiten. De twee jaar geleden aangekochte vestiging in Duitsland staat op de planning om over te gaan naar Exact. Met Sumatra kunnen we uit de administraties van die drie entiteiten straks de juiste beslisinformatie trekken en overzichtelijk bundelen. Ik ben nogal een control freak en kijk ernaar uit om straks vanuit één dashboard actueel te zien hoe elke vestiging haar productie draait. Zie ik dan een afwijking? Dan kan ik direct handelen.”

Productieplanning digitaliseren met de Digitale Fabriek van AB.

Na de eerste verbeterslag, had Mark nog een expliciete wens: “De productieorders verliepen via papier. Na invulling bij productie kwam deze papierstroom ook niet altijd weer terug naar kantoor. Bij wat wel terugkwam, lag er een foutkans op de loer bij het overtypen. We wilden beslist met minder mensen meer doen en daar helpt de automatisering en digitalisering van AB ons enorm bij. AB Manufacturing Control (Digitale Fabriek) is vervolgens geïmplementeerd op de werkvloer. De medewerkers voeren nu alle details vanuit de productie direct digitaal in. Wel hebben we inzet moeten tonen om alle medewerkers in deze omslag mee te krijgen.”
.

Lees hier het hele verhaal van HempFlax in MAAK!

Op weg naar een ‘volledige’ Digitale Fabriek

Het inmiddels geïmplementeerde ABMC is een onderdeel van het concept van de Digitale Fabriek van AB. Streeft HempFlax naar een complete digitale transformatie? “Jazeker! Ik hoop op een dag hier binnen te komen en geen papier meer te zien. Papier raakt kwijt, het is niet volledig en je kunt geen controlestappen inbouwen op wat is ingevuld. Kijk, als je iets digitaliseert kun je vooraf controles inbouwen op de ingevoerde waardes. Een voorbeeld? Iemand in de productie wil 6000 kilo vezels intypen als geproduceerd, maar typt per ongeluk 60.000 in. Samen met AB hebben we nu een ‘fine tuning’ ingebouwd die digitaal direct een signaal geeft als de afwijking van de norm te groot is. De consultant van AB die hier elke twee weken een dag meewerkt, heeft daar heel efficiënt maatwerk voor opgeleverd.”
.

Ontdek meer over de Digitale Fabriek!

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---