“Papierloos werken in de productie met AB Manu- facturing Control”

HAVO verbetert marge én prijzen voor haar klanten dankzij automatisering!

Al vanaf de Exact DOS-periode is HAVO klant bij AB, inmiddels meer dan 21 jaar. Een fraaie waaier aan gekoppelde AB-producten ondersteunt momenteel de bedrijfsprocessen van HAVO. Van Exact Globe en Synergy tot en met Sumatra, Shop Floor Control en heel recent geïmplementeerd: AB Manufacturing Control (ABMC). Anja Duinker is Controller bij HAVO en Adrie de Vos is Hoofd Bedrijfsbureau: “Automatisering verbetert de prijzen voor onze klanten én onze marge.”

HAVO: 60 jaar vakmanschap!

Familiebedrijf HAVO produceert producten van klei, maar ook andere creatieve producten zoals verf en lijm. HAVO levert haar assortiment al sinds decennia aan de schoolgroothandel voor verdere distributie naar scholen. Kwaliteit, zestig jaar vakmanschap, kennis en technische inventiviteit staan centraal. Het topmerk is Creall, dat educatieve creatieve materialen biedt voor de scholenmarkt. Anja: “We leveren daarvoor ook leskaarten voor de scholen zodat zij onze producten educatief kunnen inzetten.” De laatste 10, 15 jaar levert HAVO ook aan de retail voor consumenten. Anja: “Een compleet andere markt.” Vanuit de productielocatie in Ermelo produceert HAVO met respect voor het milieu. Alle producten voldoen aan de hoogste normen voor productveiligheid. Adrie: “HAVO is in de afgelopen decennia gegroeid, van een bedrijf met circa 25 medewerkers naar een middelgroot bedrijf met ongeveer 100 medewerkers. Ook hebben we geïnvesteerd in machinerie.”

Uitgebreide ICT-infrastructuur

Deze bedrijfsgroei op vele fronten stimuleerde HAVO om, samen met AB, een uitgebreide IT infrastructuur op te bouwen op een stevig fundament van Exact Globe en Synergy. Anja legt uit: “Vanuit Exact DOS zijn we 20 jaar geleden overgestapt op Exact Globe, daar hebben we eerst een lange tijd mee gewerkt.” Daarna volgden de inzet van de Exact WMS-module en Synergy. Waarom? Anja: “We groeiden en wilden meer automatiseren voor meer efficiency. Die behoefte kwam vanuit onszelf en we hebben AB gevraagd met praktisch toepasbare oplossingen te komen. Een belangrijke eis van onze zijde daarbij was zo min mogelijk maatwerk.” Op deze eis baseert AB zoveel mogelijk haar oplossingen en implementatie daarvan.

Alle primaire processen zijn geautomatiseerd

Adrie: “De automatisering is begonnen bij de financiële administratie, toen naar de voorraadadministratie en vervolgens naar de productieadministratie. Ook hebben we inmiddels onze logistieke administratie geautomatiseerd met het WMS van Exact.” Eveneens maakt HAVO gebruik van Sumatra, Scan Sys en Shop Floor Control. Andrie: “Met Shop Floor Control hebben we inzicht in de voortgang van de productie.”

Actuele keuze voor de Digitale Fabriek

Met de actuele implementatie door AB van ABMC automatiseert HAVO nu ook haar productieprocessen. Adrie: “Of, zoals in de terminologie van AB, de Digitale Fabriek.” De reden van HAVO om voor deze innovatieve oplossing te kiezen is helder.

Anja: “We willen realtime inzicht hebben in welke productieorders er draaien. Ook geeft dit ons meer inzicht in de nacalculatie van onze productie. Een voorbeeld? Verf afvullen kan op verschillende lijnen. We gaan met ABMC inzicht krijgen in hoe dit afvullen zich per lijn verhoudt tot de voorcalculatie. Produceren we efficiënter of juist niet? Die inzichten vanuit ABMC gaan ons helpen om onze productieprocessen te verbeteren. Met als concrete opbrengst onze klanten betere prijzen te kunnen bieden en zelf meer marge te kunnen genereren. De voordelen liggen dus zowel extern als intern.”
.
.

Switch naar papierloos werken

Een ander groot voordeel van ABMC is de switch naar papierloos werken in de productie. Anja: “Productieorders bewegen nu nog op papier mee door het hele bedrijf. Door ABMC ontvangen onze operators hun werkinstructies digitaal op hun tablets.” Adrie: “Onze productieprogramma’s zijn inmiddels verrijkt met ABMC, dus ook daarin is door ons nu de productiedata realtime in te zien. Inclusief inzicht in machinetijden, omsteltijden en met welke order de operator bezig is. Vanuit de werkvoorbereiding geeft ons dit een instrument om tussentijds en op afstand op de productievloer te kunnen bijsturen. Zonder dat je fysiek de fabriek in hoeft om de papieren productieorder in kwestie op te halen voor aanpassing.”

HAVO merkt dat de acceptatiegraad van deze verbetering onder de productiemedewerkers heel hoog is. Adrie: “De huidige generatie vindt een scherm niet meer eng, vooral door de opkomst van smartphones in de privésituatie.”

Wilt u meer lezen over het verhaal van HAVO?

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---