“RPA doet 24/7 precies dat wat moet!”

Hakwood: "Geïntegreerde IT die hout snijdt"

Hakwood is al ruim 17 jaar klant bij AB met meerdere maximaal geïntegreerde oplossingen, toegespitst op de hout- en meubelindustrie. Eén keer overwoog Hakwood om naar een ander branchepakket om te kijken. Robert Hak, directeur-eigenaar van Hakwood: “Maar we besloten te optimaliseren wat we hebben met AB en daar het maximale uit te halen.”

Het 40-jarige familiebedrijf Hakwood in Werkendam telt circa 120 medewerkers en is wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van houten vloeren en wandtegels van topkwaliteit. Robert Hak: “Hakwood werkt wereldwijd vooral nauw samen met architecten, designers en projectontwikkelaars. Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van op maat gemaakte houtoplossingen. Onze hoogwaardige projecten vinden mondiaal hun weg naar vele marktsectoren, van hi-end particulier tot commercieel, horeca en detailhandel. De kunst voor ons is de balans te vinden tussen volumeproductie en creatieve klantspecifieke wensen zoals kleuren, structuren, designs en maatvoeringen.” Een Amerikaanse vestiging beantwoordt als verkooporganisatie, met magazijnvoorraad, de specifieke eisen van deze markt: “Hier telt snel leveren van standaardoplossingen, vooral in opdracht van interior designers die voor welstandige particulieren werken.”

Cruciaal: realtime inzicht in houtvoorraad versus verkopen

Hakwood is voor haar automatisering en digitalisering trouw opdrachtgever van AB. Beide aspecten vanuit het concept van de digitale fabriek zijn voor Hakwood van groot belang: “Vooral om inzicht te krijgen in onze voorraden. Gezien de hoge waarde en veelzijdigheid daarvan is dit voor ons essentieel. Maar ook zijn een realtime inzicht in onze orderportefeuille en wat er in de pijplijn zit belangrijke parameters. Hakwood is voorraadhoudend met hout. We moeten nu inkopen wat we over pakweg negen maanden denken te gaan verkopen. Een scherp inzicht in je historische data en offerteaanvragen in relatie tot onze voorraad is heel belangrijk. Bomen zijn natuurproducten, ze verschillen onderling. Dit maakt goed voorraadbeheer belangrijk. Dit slaagt alleen met goed inzicht. Op basis van die parameters kopen we in. Dit kunnen we optimaal door de data die AB met haar oplossingen voor ons genereert.”

RPA: geautomatiseerde controle op processen

Eén van de oplossingen die Hakwood graag gebruikt is de Robotic Process Automation (RPA), specifiek voor de industrie, die Exact Software ´slimmer´ maakt en integreert met andere systemen en apparaten: “RPA is cruciaal om branche-specifiek het maximale uit je organisatie te halen. We zijn gebruiker van RPA omdat je daar heel veel controle mee kan uitoefenen op je processen zonder dat je je medewerkers daarmee belast. Deze tool rapporteert op basis van business logica waar binnen onze processen bepaalde facetten extra aandacht vereisen. Met RPA zijn we in staat om diverse Applicaties (app’s) te connecten met elkaar, of het nu Exact Globe, Synergie, of een zelf ontwikkeld stukje maatwerk is. Dit gebeurt zelfs gevalideerd. Daar komt bij: RPA is nooit ziek, is consequent en doet 24/7 precies dat wat moet.”

Ontdek meer over RPA

Wilt u meer lezen? Ontvang het ‘MAAK’ magazine

Bekijk onze events
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---